Gezonde stad

‘30 dagen zonder wagen’ nodigt ons deze maand uit om te autominderen

Doe jij ook mee?

Ook deze juni roept het Netwerk Duurzame Mobiliteit ons op om een maand lang minder met de wagen te rijden. Op 30dagenminderwagen.be ontdek je inspirerend nieuws, praktische tips en tools waar wij in ieder geval al fan van zijn. Doe jij ook mee aan het ‘autominderen’?

 

Een succesvolle vorige editie

Dit jaar loopt de tweede editie van het 30 Dagen Minder Wagen initiatief en dat is niet zonder reden. Je ziet wel vaker autoluwe dagen en andere initiatieven passeren, maar een inspanning over een hele maand is natuurlijk wat echt doeltreffend is.

Cathy Macharis is niet alleen professor mobiliteit aan de VUB, maar ook ambassadrice van ’30 Dagen minder wagen. Ze is namelijk overtuigd dat een campagne over een langere periode het effectiefst is. Dit vertelde ze aan HLN:

Uit onderzoek blijkt dat die langere periode nodig is om ‘auto’-matismen écht in vraag te stellen en af te zweren. Zo gaf in oktober vorig jaar een op de drie deelnemers van de vorige editie nog aan opmerkelijk minder met de wagen te rijden. Bovendien is het een ideale manier om van de vrijheid te proeven, terwijl je je niet meer afhankelijk voelt van je wagen. Er zijn zoveel andere opties en die kan je een maand lang uitproberen.

Ook ons lijkt het logisch dat je grotere resultaten gaat boeken als je mensen meer tijd geeft om hun levensstijl aan te passen. Als je eens een dagje autoluw gaat is dat natuurlijk ook al mooi, maar je krijgt zo nooit de kans om nieuwe gewoontes te kweken. Een week later zit je al terug in je oude levensstijl.

Bovendien geeft de periode van een maand je de kans om duurzame vervoersmiddelen uit te proberen, zonder dat je met een gevoel van verplichting of tijdsdruk zit. Het gaat (ondanks de strenge naam!) immers over autominderen, niet autoweren. Als je toch eens met de auto moet rijden is dit geen “falen” of een reden om dit initiatief te vermijden.

 

Een inspirerende nieuwsbrief

De inspirerende artikels op de website vinden we al geweldig, maar wat nog meer effect heeft is de nieuwsbrief vol tips die je deze maand kunt ontvangen. Op die manier worden deelnemers de hele maand geprikkeld met handige info.

Wat je kunt verwachten als je je inschrijft? 30 Dagen beschrijft het op hun website:

Wij ondersteunen je heel de campagne met tips & tricks die je helpen om de maand tot een goed einde te brengen. Denk aan de ideale websites om je fietsroute te plannen, inspiratie voor autovrije boodschappen en prachtige uitstapjes die je met de trein kan bereiken. Bovendien hebben onze partners De Lijn, Blue-bike en cambio autodelen een pak voordelen voor je klaarstaan. Neem je deel met een organisatie? Dan maak je ook kans om een elektrische fiets te kunnen proberen met je collega’s in de maand juni dankzij onze partner O2O. Ten slotte zorgen we ervoor dat je jouw ervaringen kan delen in bevragingen. De input van al die duizenden deelnemers vertalen wij in aanbevelingen voor een beter beleid. Zo zorgen we er samen voor dat straks iedereen de eigen wagen kan laten staan!

Ook als je je nog niet hebt ingeschreven is het nog niet te laat om mee te doen! Je kan je nog op elk moment van de maand inschrijven om tips te ontvangen. En bovendien zal je op de hoogte gehouden worden over het volgende initiatief. Dit jaar kun je je zowel inschrijven als individu of als groep, dus ook als je wilt autominderen met je buren of collega’s is dit een optie. Je schrijft je in op deze pagina.

 

Ook organisaties en gemeenten autominderen mee

Autominderen organisaties

Enkele organisaties, steden en gemeenten die al partners zijn geweest van deze campagne

 

Het Netwerk Duurzame Mobiliteit verenigt al een heleboel organisaties en gemeenten die zich met dit initiatief inzetten op een autoluwe binnenstad. Meer nog, via de 30dagen website kunnen organisaties hun inspirerende verhalen delen. Zo genieten ze ook mee van een plekje onder de schijnwerper. Misschien is dit wel interessant voor jou werkgever?

 

oproep autominderen

© www.30dagenminderwagen.be via Gemeente Zwevegem

 

Ga ja deelnemen of was je al ingeschreven voor deze campagne? Dan mag je jouw ervaring ook altijd delen met Antwerpen Autoluw via onze Deel Je Verhaal pagina. We wensen je nog veel succes met dit initiatief!

Ga naar de 30 dagen website Deel je succesverhaal met ons

Deel onze droom met de wereld
Antwerpen Autoluw