Deel je verhaal - Antwerpen Autoluw fietser
Mensvriendelijke stad

Hoe fietsostrades een autoluwe stad maken van Antwerpen

Veilig met de fiets naar Antwerpen

In onze afgelopen succesverhalen hebben we het gehad over andere steden, maar ook in Antwerpen zelf lopen al mooie projecten en die mogen ook eens uitgelicht worden. De succesvolle uitbreiding van de fietsostrades van en naar de stad is er zo een. Laten we eens kijken wat fietsostrades zijn, hoe Antwerpen mensen reeds aanmoedigt om meer met de fiets naar de stad te komen, en wat er nog gaat gebeuren in de toekomst.

 

Een fietsostrade, wat is dat?

De naam zegt het eigenlijk al: een fietsostrade of fietssnelweg is een weg die steden verbindt zoals een autostrade, maar dan voor fietsers. Op die manier wordt het eenvoudig om ook met de fiets naar een andere stad reizen. Dat is erg interessant voor pendelaars en scholieren, want niet alleen wonen meer dan 30% van de Vlamingen op minder dan 7,5 kilometer afstand van het werk, het merendeel van de verplaatsingen zijn korter dan 15 kilometer.

Op zulke afstanden is de fiets vaak het snelste vervoermiddel, want je zal je nooit zorgen hoeven te maken over typische verkeersproblemen, zoals files rond de spitsuren.

Bovendien worden fietssnelwegen vaak omringd met groen en lopen ze langs spoorwegen, kanalen en andere mooie omgevingen. En dus zijn ze ook voor recreatieve fietsers een ideale optie.

 

De fietsostrades van en naar antwerpen

Er bestaat al een heel netwerk van fietssnelwegen die de omliggende steden verbinden met Antwerpen. Velen zijn al (grotendeels) afgewerkt, dus je kan er nu al volop gebruik van maken. Andere fietsostrades worden nog volop uitgebreid.

 

Fietsostrade F11

F11 verbindt Antwerpen met Lier | Fotobron: Fietssnelwegen

 

Je ontdekt alle fietsostrades op fietssnelwegen.be. We lichten er hier alvast een paar uit.

 

Fietsostrade F11 richting Lier

Fietsostrades F11 - Antwerpen Autoluw

De fietsostrade F11 verbindt Antwerpen in een halfuur met Lier en is al voor een groot deel aangelegd. Momenteel fiets je van Deurne naar Lier en omgekeerd. Eens de laatste uitbreiding afgerond is zal de route lopen tot hartje Berchem. Deze fietsostrade sluit ook aan op het buurtpark Groenenhoek. Het wordt zo de ideale route voor een ontspannende uitstap naar wat groen in de stad!

Ontdek de route

 

Fietsostrade F12 richting Ekeren en Bergen-op-Zoom

Fietsostrades F12 - Antwerpen Autoluw

Deze fietsostrade vertrekt vanuit Luchtbal en gaat verder dan de provincie Antwerpen. Ze loopt net over de landsgrens en brengt zo Nederland binnen fietsbereik! De route is al voor het grootste deel befietsbaar. Er lopen nog enkele projecten die het traject verder zullen verbeteren. Vooral de havenverbinding wordt nog uitgebreid. Meer details hierover lees je hier.

Ontdek de route

 

Fietsostrade F13 richting Boom

Fietsostrades F13 - Antwerpen Autoluw

De fietsostrade F13 loopt langs spoor 52 in Hoboken en is al voor een groot stuk aangelegd. Op de route naast het spoor in Hoboken, Fietspad Jef van Linden, kan je al volledig fietsen. Ook het station van Boom en het station van Niel zijn al met elkaar verbonden. De ontbrekende stukjes volgen nog.

Ontdek de route

 

Fietsostrade F14 richting Essen

Fietsostrades F14 - Antwerpen Autoluw

Ook met de fietsostrade F14 vertrek je vanuit Luchtbal. Je rijdt langs de spoorweg door naar Ekeren, Kapellen en Kalmthout tot het station van Essen (of omgekeerd). Deze route is al voor een zeer groot deel afgewerkt. Enkele kleine schakels ontbreken nog, maar via alternatieve wegen kan je in de tussentijd het hele traject afleggen.

Ontdek de route

 

Fietsostrade F15 richting Turnhout

Fietsostrades F15 - Antwerpen Autoluw

De fietsostrade F15 is al volledig befietsbaar. Via het Jaagpad langs het Albertkanaal verbindt deze route Antwerpen (vanuit Merksem) met Schoten, Schilde, Brecht, Rijkevorsel, Beerse tot in Turnhout. Met deze route geniet je van een idyllische fietstocht langs het water. Een aanrader!

Ontdek de route

 

Fietsostrade f41 richting Zelzate

Fietsostrades F41 - Antwerpen Autoluw

De fietsostrade F41 verbindt Antwerpen via Beveren, Sint-Gillis-Waas, Moerbeke-Waas en Wachtebeke tot Zelzate. De route is bijna volledig aangelegd, maar er ontbreken nog enkele stukjes. De details kan je raadplegen via de onderstaande link.

Ontdek de route

 

Hoe Fietsostrades Antwerpen Autoluwer maken

Fietsostrades vormen samen met andere fietsroutes een netwerk waarmee de Vlaamse overheid, in samenwerking met provincies en gemeenten, Vlaanderen ontsluit voor de fietser. In combinatie met grote fietsroutes rond de stad, zoals het Singel- en Ringfietspad, maken de fietssnelwegen van en naar Antwerpen het dus mogelijk om eenvoudig op een alternatieve manier naar de stad te komen.

Dit zorgt voor minder autoverkeer binnen de stad zelf, wat wij uiteraard een zeer mooi initiatief vinden. Het mag gezegd worden. Heb je zelf al leuke ervaringen opgedaan met deze fietsroutes? Dan mag je die uiteraard met ons delen op deze pagina.

En als je meer wilt weten over de plannen voor deze fietsostrades en andere fietsroutes in Antwerpen, kan je trouwens gebruik maken van dit overzicht van de stad Antwerpen. Antwerpen Autoluw wenst je alvast veel fietsplezier!

 

Deel onze droom met de wereld
Antwerpen Autoluw