Carrer dels Almogàvers Barcelona
Trendy stad

Trendy autoluw Barcelona: de verrassende voor- en nafoto’s

Zuid-Europese inspiratie

Ook in het zuiden van Europa zetten steden volop in op autoluwheid. Bekijk bijvoorbeeld eens de bovenstaande foto. Deze toont de Carrer dels Almogàvers in Barcelona. Wat je ziet is een hippe, aangename buurt waar mensen graag willen vertoeven. Toch heeft deze straat er ooit heel anders uitgezien…

 

Waarom Barcelona autoluwe buurten maakt

Groen en de wandelbaarheid zijn populaire pijlers om een wijk een positieve boost te geven. In Antwerpen hoeven we alleen maar naar het Groen Kwartier of naar de straten rond de kathedraal te kijken om het bewijs voor deze stelling te zien.

Barcelona is, net als Antwerpen, tot de terechte conclusie gekomen dat het helemaal geen slecht idee is om meer straten autoluw te maken. Zodra je minder auto’s op de straten hebt, is er plek voor groen, voor terrasjes bij restaurants, voor speelplaatsen.

Je maakt een wijk waar mensen graag op straat komen, waar mensen graag willen wonen. Die doodgewone wijk van voorheen is ineens ongelooflijk hip!

 

De trendy ‘superblocks’ van Barcelona

Een paradepaardje van Barcelona in het autoluw maken van hun stad, zijn de zogenaamde superblocks. De stad deelde verschillende wijken op in superblocks. In deze zones mogen geen auto’s rijden (op bepaald bestemmingsverkeer na).

Newsmonkey.be schreef in hun artikel over de superblocks:

Barcelona is opgedeeld in kleine rasters of blokken. De nieuwe superblocks die de stad invoerde zijn negen van die originele blokken samengevoegd tot één grote blok. Daarbinnen is het verboden om met de auto te rijden. Een uitzondering daarop zijn de noodzakelijke voertuigen zoals de ambulance of leveranciers van winkels. Maar die mogen maximaal 10 kilometer per uur rijden.

En hoewel sommige bewoners het spijtig vonden dat ze niet langer overal hun wagen konden parkeren, zijn de voordelen veruit in de meerderheid: de lucht is zuiverder omdat meer mensen zich nu op de fiets en te voet verplaatsen, er is volop speelruimte voor kinderen bijgekomen, de straten zijn mooier. De autoluwe superblocks zijn een trendy plek geworden om tijd door te brengen, zowel voor toeristen als inwoners.

 

Hoe de straat er vroeger uitzag

Herinner je de foto nog die bovenaan dit artikel staat? Zie je dat aangename Barcelonese plein vol bomen, zitbankjes en wandelaars nog voor je? Welnu, dit is hoe het er tot enkele jaren terug uitzag.

Carrer dels Almogàvers, Barcelona

Carrer dels Almogàvers in Barcelona (oude foto)

 

Wat Barcelona kan, kunnen we in Antwerpen ook. Laten we kijken welke buurten een positieve boost kunnen gebruiken en op die plekken meer ruimte scheppen voor parkjes, speeltuinen, horecaterrassen en andere dingen die een wijk trendy maken!

Deel onze droom met de wereld
Antwerpen Autoluw